Soalan 1:
Rajah 1.1 menunjukkan proses pengekstrakan sejenis minyak di dalam makmal.
![](http://spmsains.blog.onlinetuition.com.my/wp-content/uploads/sites/15/2017/08/Picture33.png)
Rajah 1.1
(a) Pada Rajah 1.1, nama peringkat W. [1 markah]
(b) Di peringkat manakah mikroorganisma pada buah kelapa sawit dimusnahkan? [1 markah]
(c) Dalam penghasilan minyak itu secara industri, namakan peringkat selepas peringkat penurasan. [1 markah]
(d)(i) Apakah K? [1 markah]
(ii) Namakan satu jenis vitamin yang terdapat dalam K. [1 markah]
(e) Rajah 1.2 menunjukkan bahagian-bahagian buah kelapa sawit.
Rajah 1.2
Bulatkan pada label untuk menentukan bahagian buah kelapa sawit yang banyak menghasilkan bahan K. [1 markah]
Jawapan:
(a) Pengekstrakan
(b) Pensterilan
(c) Penulenan
(d)(i) Minyak sawit
(d)(i) Vitamin E
(e)
![](http://spmsains.blog.onlinetuition.com.my/wp-content/uploads/sites/15/2017/08/Picture34.png)
Rajah 1.1 menunjukkan proses pengekstrakan sejenis minyak di dalam makmal.
![](http://spmsains.blog.onlinetuition.com.my/wp-content/uploads/sites/15/2017/08/Picture33.png)
Rajah 1.1
(a) Pada Rajah 1.1, nama peringkat W. [1 markah]
(b) Di peringkat manakah mikroorganisma pada buah kelapa sawit dimusnahkan? [1 markah]
(c) Dalam penghasilan minyak itu secara industri, namakan peringkat selepas peringkat penurasan. [1 markah]
(d)(i) Apakah K? [1 markah]
(ii) Namakan satu jenis vitamin yang terdapat dalam K. [1 markah]
(e) Rajah 1.2 menunjukkan bahagian-bahagian buah kelapa sawit.
![](http://spmsains.blog.onlinetuition.com.my/wp-content/uploads/sites/15/2017/08/Picture32.png)
Bulatkan pada label untuk menentukan bahagian buah kelapa sawit yang banyak menghasilkan bahan K. [1 markah]
Jawapan:
(a) Pengekstrakan
(b) Pensterilan
(c) Penulenan
(d)(i) Minyak sawit
(d)(i) Vitamin E
(e)
![](http://spmsains.blog.onlinetuition.com.my/wp-content/uploads/sites/15/2017/08/Picture34.png)