4.8.3(b) Lemak dan Kesannya Terhadap Kesihatan (Soalan Objektif) April 6, 2020September 13, 2017 by 12c(ii) Lemak dan Kesannya Terhadap Kesihatan Time limit: 0 Quiz-summary 0 of 4 questions completed Questions: 1 2 3 4 Information Sains SPM Tingkatan 5 Bab 4 You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again. Quiz is loading... You must sign in or sign up to start the quiz. You have to finish following quiz, to start this quiz: Results 0 of 4 questions answered correctly Your time: Time has elapsed You have reached 0 of 0 points, (0) Categories Not categorized 0% 1 2 3 4 Answered Review Question 1 of 4 1. Question 1 points Apakah ciri lemak tak tepu? 1. Cecair pada suhu bilik 2. Menyebabkan arteri tersumbat 3. Diperoleh daripada haiwan 4. Kandungan kolesterol tinggi Correct Tahniah! Jawapan anda betul. Incorrect Jawapan yang betul ialah “Cecair pada suhu bilik”. Question 2 of 4 2. Question 1 points Rajah menunjukkan perubahan saiz dalam lumen arteri. Makanan manakah sekiranya diambil berlebihan akan menyebabkan perubahan itu? 1. Ayam goring 2. Biskut 3. Pisang 4. Sup sayur Correct Tahniah! Jawapan anda betul. Incorrect Jawapan yang betul ialah “Ayam goring”. Question 3 of 4 3. Question 1 points Pilih ciri yang betul tentang lemak tepu dan lemak tak tepu. 1. C 2. B 3. D 4. A Correct Tahniah! Jawapan anda betul. Incorrect Jawapan yang betul ialah “A”. Question 4 of 4 4. Question 1 points Antara yang berikut, yang manakah merupakan contoh lemak tak tepu? 1. Minyak zaitun 2. Mentega 3. Susu gambing 4. Daging Correct Tahniah! Jawapan anda betul. Incorrect Jawapan yang betul ialah “Minyak zaitun”.