14a(ii) Kaedah dan Bahan yang Digunakan dalam Teknologi Makanan
Quiz-summary
0 of 5 questions completed
Questions:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Information
Sains SPM Tingkatan 5 Bab 6
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 5 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
- Not categorized 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Answered
- Review
-
Question 1 of 5
1. Question
1 pointsPilih padanan yang betul tentang bahan kimia dalam pemprosesan makanan dan fungsinya.
Correct
Tahniah! Jawapan anda betul.
Incorrect
Jawapan yang betul ialah “C”.
-
Question 2 of 5
2. Question
1 pointsApakah fungsi garam di dalam ikan masin?
Correct
Tahniah! Jawapan anda betul.
Incorrect
Jawapan yang betul ialah “Mengurangkan pertumbuhan bakteria”.
-
Question 3 of 5
3. Question
1 pointsRajah menunjukkan satu contoh bahan makanan yang diproses.
Kaedah pemprosesan yang digunakan ialahCorrect
Tahniah! Jawapan anda betul.
Incorrect
Jawapan yang betul ialah “Pempasteuran”.
-
Question 4 of 5
4. Question
1 pointsSeorang suri rumah menyediakan ais krim dengan mencampurkan susu dan air serta bahan-bahan lain. Dia terlupa meletakkan penstabil dalam ais krim tersebut.
Apakah yang akan berlaku kepada ais krim itu apabila ia membeku?Correct
Tahniah! Jawapan anda betul.
Incorrect
Jawapan yang betul ialah “Campuran akan terasing”.
-
Question 5 of 5
5. Question
1 pointsMaklumat berikut menunjukkan langkah-langkah dalam pemprosesan makanan.
Makanan manakah yang sesuai diproses dengan kaedah ini?Correct
Tahniah! Jawapan anda betul.
Incorrect
Jawapan yang betul ialah “Susu”.