14a(i) Kaedah dan Bahan yang Digunakan dalam Teknologi Makanan
Quiz-summary
0 of 5 questions completed
Questions:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Information
Sains SPM Tingkatan 5 Bab 6
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 5 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
- Not categorized 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Answered
- Review
-
Question 1 of 5
1. Question
1 pointsRajah menunjukkan sejenis sayuran.
Apakah kaedah yang paling sesuai untuk menyimpan sayuran itu agar segar pada jangka masa lebih lama?
Correct
Tahniah! Jawapan anda betul.
Incorrect
Jawapan yang betul ialah “Pendinginan”.
-
Question 2 of 5
2. Question
1 pointsAntara bahan kimia berikut, yang manakah digunakan dalam makanan yang diproses untuk menjadikan makanan itu lebih menarik?
Correct
Tahniah! Jawapan anda betul.
Incorrect
Jawapan yang betul ialah “Pewarna”.
-
Question 3 of 5
3. Question
1 pointsAntara bahan berikut, yang manakah digunakan untuk menghalang pertumbuhan bakteria di dalam makanan?
Correct
Tahniah! Jawapan anda betul.
Incorrect
Jawapan yang betul ialah “Bahan awet”.
-
Question 4 of 5
4. Question
1 pointsSeorang peladang sayur ingin mengeksport sayur ke Hong Kong.
Apakah kaedah pengawetan yang paling baik untuk mengekalkan kesegaran sayur itu?Correct
Tahniah! Jawapan anda betul.
Incorrect
Jawapan yang betul ialah “Pendinginan”.
-
Question 5 of 5
5. Question
1 pointsEncik Azwan ingin mengeksport udang ke Jepun.
Apakah kaedah untuk mengekalkan kesegaran udang itu?Correct
Tahniah! Jawapan anda betul.
Incorrect
Jawapan yang betul ialah “Penyejukbekuan”.