5.4 Lemak
Soalan 1:
Apakah lemak?
Jawapan:
Lemak ialah sejenis sebatian karbon organik yang mengandungi unsur karbon, hidrogen dan oksigen.
Apakah lemak?
Jawapan:
Lemak ialah sejenis sebatian karbon organik yang mengandungi unsur karbon, hidrogen dan oksigen.
Soalan 2:
Namakan satu contoh lemak dan sumbernya.
Jawapan:
Mentega daripada susu lembu
Namakan satu contoh lemak dan sumbernya.
Jawapan:
Mentega daripada susu lembu
Soalan 3:
Nyatakan satu persamaan dan satu perbezaan antara lemak tepu dengan lemak tak tepu.
Jawapan:
Persamaan:
Sebatian organik yang mengandungi unsur karbon, hidrogen dan oksigen.
Perbezaan:
Sumber lemak tepu ialah haiwan manakala sumber lemak tak tepu ialah tumbuhan.
Nyatakan satu persamaan dan satu perbezaan antara lemak tepu dengan lemak tak tepu.
Jawapan:
Persamaan:
Sebatian organik yang mengandungi unsur karbon, hidrogen dan oksigen.
Perbezaan:
Sumber lemak tepu ialah haiwan manakala sumber lemak tak tepu ialah tumbuhan.
Soalan 4:
Nyatakan tiga masalah kesihatan yang disebabkan oleh pengambilan makanan yang mengandungi lemak berlebihan.
Jawapan:
Jaundis, hipertensi atau tekanan darah tinggi, trombosis, strok, serangan jantung
(mana-mana tiga)
Nyatakan tiga masalah kesihatan yang disebabkan oleh pengambilan makanan yang mengandungi lemak berlebihan.
Jawapan:
Jaundis, hipertensi atau tekanan darah tinggi, trombosis, strok, serangan jantung
(mana-mana tiga)