10a(i) Kepentingan Amalan Pengambilan Nutrisi yang Baik dan Seimbang
Quiz-summary
0 of 6 questions completed
Questions:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
Information
Sains SPM Tingkatan 5 Bab 2
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 6 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Categories
- Not categorized 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- Answered
- Review
-
Question 1 of 6
1. Question
1 pointsApakah yang dimaksudkan dengan gizi seimbang?
Correct
Tahniah! Jawapan anda betul.
Incorrect
Jawapan yang betul ialah “Makanan yang mengandungi semua kelas makanan dengan nisbah yang betul”.
-
Question 2 of 6
2. Question
1 pointsAntara larutan berikut, yang manakah paling sesuai disapu pada luka?
Correct
Tahniah! Jawapan anda betul.
Incorrect
Jawapan yang betul ialah “Iodin”.
-
Question 3 of 6
3. Question
1 pointsKekurangan kelas makanan yang manakah menyebabkan penyakit kwasyiorkor?
Correct
Tahniah! Jawapan anda betul.
Incorrect
Jawapan yang betul ialah “Protein”.
-
Question 4 of 6
4. Question
1 pointsJadual menunjukkan nilai kalori bagi tiga jenis makanan.
Adam mengambil sarapan yang terdiri daripada 10 g roti, 5 g mentega dan 100 g jus oren.
Hitung jumlah nilai kalori yang diambilnya.Correct
Tahniah! Jawapan anda betul.
Incorrect
Jawapan yang betul ialah “450 kJ”.
-
Question 5 of 6
5. Question
1 pointsJadual menunjukkan nilai kalori bagi kelas makanan yang berbeza.
Sekeping kek mengandungi 5 g protein, 10 g karbohidrat dan 3 g lemak.
Hitung jumlah nilai kalori kek itu.Correct
Tahniah! Jawapan anda betul.
Incorrect
Jawapan yang betul ialah “363.3 kJ”.
-
Question 6 of 6
6. Question
1 pointsJadual menunjukkan nilai kalori bagi tiga jenis makanan.
Aqil mengambil 150 g telur, 150 g rotiĀ dan 200 g susu.
Apakah jumlah nilai kalori yang diambil oleh Aqil?Correct
Tahniah! Jawapan anda betul.
Incorrect
Jawapan yang betul ialah “2980 kJ”.