Soalan 3:
Seorang murid menyiasat kesan pengoksidaan hirisan buah pear dalam larutan berbeza seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 3.

(a) Berdasarkan eksperimen dalam Rajah 3,
(i) nyatakan satu pemboleh ubah bergerak balas [1 markah]
(ii) nyatakan satu cara mengawal pemboleh ubah di 3(a)(i) [1 markah]
(iii) nyatakan definisi secara operasi bagi proses pengoksidaan hirisan buah pear dari aspek apa yang diperhatikan dan dilakukan [1 markah]
(iv) nyatakan satu kesimpulan. [1 markah]
(b) Murid tersebut menyediakan satu set kawalan dengan meletakkan sehiris buah pear ke dalam sebuah bikar tanpa larutan pada awal eksperimen.
Nyatakan fungsi set kawalan tersebut dalam eksperimen ini. [1 markah]
Jawapan:
(a)(i) Warna hirisan buah pear selepas direndam dalam larutan dan dibiarkan terdedah kepada udara selama 15 minit.
Penjelasan:
Dalam eksperimen ini, perubahan warna hirisan buah pear menunjukkan kesan pengoksidaan yang berlaku dalam larutan yang berbeza. Ini menunjukkan bahawa warna adalah pemboleh ubah yang bergerak balas terhadap pengoksidaan.
(a)(ii) Memerhatikan keadaan warna kedua-dua hirisan pear yang direndam dalam dua jenis larutan berbeza (larutan gula dan larutan limau nipis) selepas 15 minit terdedah kepada udara.
Penjelasan:
Dengan memerhatikan kedua-dua hirisan pear pada masa yang sama, kita dapat memastikan bahawa sebarang perubahan warna adalah disebabkan oleh larutan yang digunakan dan bukan oleh faktor lain.
(a)(iii) Proses pengoksidaan hirisan buah pear adalah proses perubahan warna hirisan buah pear dari putih kepada perang selepas direndam dalam larutan gula selama 15 minit.
Penjelasan:
Pernyataan ini jelas menunjukkan perubahan yang berlaku akibat pengoksidaan, dan masa yang ditetapkan memberikan konteks yang tepat untuk mengukur kesan larutan terhadap hirisan buah pear
(a)(iv) Jus limau nipis dapat menghalang pengoksidaan hirisan buah pear (larutan antioksidan), manakala larutan gula tidak menghalangnya (bukan larutan antioksidan).
Penjelasan:
Jus limau nipis merupakan larutan antioksidan yang melambatkan tindak balas pengoksidaan.
(b) Untuk menunjukkan perubahan warna hirisan buah pear yang berlaku secara semula jadi akibat pengoksidaan tanpa sebarang larutan.
Penjelasan:
Set kawalan membantu membandingkan kesan larutan (seperti 1 larutan gula atau jus limau nipis) dengan keadaan asal tanpa sebarang larutan, supaya kita boleh menentukan sama ada larutan tersebut benar-benar menghalang atau melambatkan pengoksidaan.
Seorang murid menyiasat kesan pengoksidaan hirisan buah pear dalam larutan berbeza seperti yang ditunjukkan dalam Rajah 3.

(a) Berdasarkan eksperimen dalam Rajah 3,
(i) nyatakan satu pemboleh ubah bergerak balas [1 markah]
(ii) nyatakan satu cara mengawal pemboleh ubah di 3(a)(i) [1 markah]
(iii) nyatakan definisi secara operasi bagi proses pengoksidaan hirisan buah pear dari aspek apa yang diperhatikan dan dilakukan [1 markah]
(iv) nyatakan satu kesimpulan. [1 markah]
(b) Murid tersebut menyediakan satu set kawalan dengan meletakkan sehiris buah pear ke dalam sebuah bikar tanpa larutan pada awal eksperimen.
Nyatakan fungsi set kawalan tersebut dalam eksperimen ini. [1 markah]
Jawapan:
(a)(i) Warna hirisan buah pear selepas direndam dalam larutan dan dibiarkan terdedah kepada udara selama 15 minit.
Penjelasan:
Dalam eksperimen ini, perubahan warna hirisan buah pear menunjukkan kesan pengoksidaan yang berlaku dalam larutan yang berbeza. Ini menunjukkan bahawa warna adalah pemboleh ubah yang bergerak balas terhadap pengoksidaan.
(a)(ii) Memerhatikan keadaan warna kedua-dua hirisan pear yang direndam dalam dua jenis larutan berbeza (larutan gula dan larutan limau nipis) selepas 15 minit terdedah kepada udara.
Penjelasan:
Dengan memerhatikan kedua-dua hirisan pear pada masa yang sama, kita dapat memastikan bahawa sebarang perubahan warna adalah disebabkan oleh larutan yang digunakan dan bukan oleh faktor lain.
(a)(iii) Proses pengoksidaan hirisan buah pear adalah proses perubahan warna hirisan buah pear dari putih kepada perang selepas direndam dalam larutan gula selama 15 minit.
Penjelasan:
Pernyataan ini jelas menunjukkan perubahan yang berlaku akibat pengoksidaan, dan masa yang ditetapkan memberikan konteks yang tepat untuk mengukur kesan larutan terhadap hirisan buah pear
(a)(iv) Jus limau nipis dapat menghalang pengoksidaan hirisan buah pear (larutan antioksidan), manakala larutan gula tidak menghalangnya (bukan larutan antioksidan).
Penjelasan:
Jus limau nipis merupakan larutan antioksidan yang melambatkan tindak balas pengoksidaan.
(b) Untuk menunjukkan perubahan warna hirisan buah pear yang berlaku secara semula jadi akibat pengoksidaan tanpa sebarang larutan.
Penjelasan:
Set kawalan membantu membandingkan kesan larutan (seperti 1 larutan gula atau jus limau nipis) dengan keadaan asal tanpa sebarang larutan, supaya kita boleh menentukan sama ada larutan tersebut benar-benar menghalang atau melambatkan pengoksidaan.